„Mňa sa kŕčové žily netýkajú!“ Ha, ha, ha… aj ja som bola niekedy takto naivná. Nikto v našej rodine kŕčové žily nemal, netrpela som nadváhou, nemala žiadne iné ochorenia, nefajčím a alkohol pijem len občasne a s rozumom. Tak prečo vlastne, by som sa ja mala báť kŕčových žíl? Aj napriek tomu sa u mňa po štyridsiatke objavili vnútorné kŕčové žily venasum.com, ktoré sú omnoho nebezpečnejšie, pretože ich nie je vidieť a predstavujú celkovo väčšie zdravotné riziko. Viete čo ma nahnevalo najviac? Keď mi na cievnom povedali, že sa vzniku tohto problému dalo predchádzať. Viete, ono https://www.zive.cz/ono/at-1007069/default.aspx nestačí len to, že nespadáte do žiadnej rizikovej skupiny a že nerobíte nič pre vznik kŕčových žíl. Aby ste sa im naozaj vyhli, musíte robiť niečo proti ich vzniku.
Žena v čiernych šatách robí šnúru.jpg

„Niečo“, čo môžete pre svoje nohy urobiť

Prevencia vzniku kŕčových žíl nie je ničím hrozným a nezvládnuteľným. Väčšina týchto vecí je v podstate prospešná pre vaše celkové zdravie, takže určite nie je na škodu, ak ich budete praktizovať.

V prvom rade by ste sa mali čo najviac hýbať. Nemusíte byť vrcholovým športovcom. V podstate nemusíte ani vykonávať nejaký konkrétny šport. Hlavné je, aby ste v jednom vkuse nesedeli alebo nestáli. Ak máte takéto zamestnanie, tak sa snažte aspoň o kompenzáciu. Vhodná je chôdza, beh, cyklistika, plávanie alebo cviky zamerané na naťahovanie, prekrvovanie a posilňovanie dolných končatín.

Svoje urobí aj vhodná strava. Mali by ste sa snažiť konzumovať potraviny, ktoré prirodzene riedia krv a zlepšujú jej kvalitu. Spomeniem len niektoré, ktoré sú podľa mňa najúčinnejšie.
Človek s bosými nohami ide po pláži.jpg

  • Nepasterizovaná ovčia bryndza
  • Červená repa
  • Žihľavový čaj
  • Citrusy
  • Ovocie a ovocné šťavy
  • Zelená listová zelenina (obzvlášť vhodný je špenát bohatý na železo)
  • Všetky kvalitné nerafinované rastlinné oleje (olivový, kokosový, rakytníkový, makový, šípkový, tekvicový, avokádový, mandľový, sosnový atď.)