Pripomeňme sidnes už bežne používané, skratky samotného internetu, kde začal WWW svoje pôsobenie?

1.      WWW skrátene web – čo to znamená?
Skratka „WWW“ je z názvu World Wide Web, čo znamená niečo ako celosvetová sieť. Jej vznik sa datuje do minulého tisícročia.

systém

2.      Odkiaľ pochádza WWW?
Pri vzniku WWW stál Timothy Berners Lee a Robert Cailliau v Európskom ústave pre časticovú fyziku v Ženeve, nám známejšie možno pod názvom CERN.
Spolupráca vedcov vyžadovala spoločné využívanie dát. V októbri 1990 začal prácu na prvom klientovi, ktorý by umožnil vytváranie, úpravuzobrazovanie (prezeranie) web stránok.

3.      Čo znamená tajomné HTML?
Aby klientsky program bol čo najjednoduchší a nezávislý od platformy, vyvinul jazyk HTML. Je podmnožinou zložitého jazyka SGML

4.      Ďalšia skratka je HTTP
Hypertext transfer protocol (HTTP) je súbor pravidiel, ktoré využívajú PC v sieti internet. Nezávisle od umiestnenia (lokácie) umožňuje sledovať hypertextové prepojenia.

programování
 
V roku 2000 World Wide Web spojila viac ako miliardu webových stránok na svete.
 
Ako to vlastne prebieha? Buď napísaním adresy stránky do internetového prehliadača, alebo kliknutím na hypertextový odkaz. Náš prehliadač pošle sériu správ na „dohovorenie“ sa, potom stránku stiahne a zobrazí ju. Internetový prehliadač zobrazuje stránku tak, ako je určená webovými programovacími jazykmi, napríklad nám známy HTML, alebo ďalšie ako CSS a podobne.
 
5.      Moderna – čo je to CLOUD?
Bežne používané prístroje dom sú stolný PC, ale aj tablet, či mobil. Už tu sa vytvára sieť napríklad cez WiFi bezdrôtové spojenie. Uvádzam to ako príklad, lebo na každom prístroji bežia rôzne aplikácie, programy.
A o čo viac napríklad firma musí používať množstvo prepojení, vytvoriť firemnú sieť s jej aplikáciami. A to na každom počítači.
Pre ušetrenietechniky potrebnej na vytvorenie takejto siete aj s technickou podporou sa využije úložište, ktoré si firmy prenajme a na nej umiestni firemné aplikácie. Potom je možné sa pripojiť z rôznych miest s použitím minimálnych nákladov a tak ušetriť.

internet
 
6.      Problémy, ktoré priniesol internet
Okrem výhod priniesol internet aj negatíva.
·         Zneužívanie detí (najmä detská pornografia)
·         Šírenie počítačových vírusov
·         Útoky na zabezpečenie počítačov či aplikácií (banky, štátne rezorty)
·         Porušovanie autorských práv
·         Šikana na sociálnych sieťach
·         Zastaraná technológia
 
Dalo by sa určite dozvedieť na túto tému viac, a ak chcete, použite váš prehliadač a nakuknite do celosvetovej siete, čiže WWW.