Najmä v chladnejších mesiacoch je nutné venovať pleti zvýšenú starostlivosť a poctivo dbať na ochranu pred počasím a vykúrenými a vysušenými miestnosťami. Zatiaľ čo v lete stačili ľahké prípravky, teraz je často nutné siahnuť po ťažšom kalibri. Mastnejšie a ťažšie prípravky na pokožke lepšie držia a veľmi dobre vytvárajú tenkú, no účinnú ochrannú vrstvu.

gely

Po čom siahnuť:

Jelení loj: je známy už od staroveku a možno už aj od praveku ako perfektný prostriedok na ošetrenie suchej a namáhanej pokožky. V súčasnosti sa kombinuje s parafínmi, esenciami a rastlinnými olejmi, takže si na trhu môžete vybrať presne to, čo vám vyhovuje. Neparfumovaná a nefarbená verzia je viac ako vhodná pre alergikov, no na trhu sú aj voňavé a farebné výrobky obsahujúc loj.
 
Bambucké maslo:kvalitné maslo sa vyrába sa z je tuk získaný z orechov karité studeným lisovaním. Je to ťažký a dosť tuhý produkt jemne krémovej, až žltkastej farby s prirodzenou a veľmi jemnou orieškovou vôňou. Spoľahlivo vašu pokožku ochráni a správne hydratuje. Manipulácia môže byť vďaka tuhosti mierne náročná, no v dlani sa kúsok masla veľmi rýchlo roztopí a zmäkne. Okrem veľmi neutrálnej a nenápadnej verzie bez prídavných látok sa dnes dá kúpiť nepreberné množstvo obohateného bambuckého masla. Ide najmä o extrakty bylín, ktoré priaznivo pôsobia na psychiku, či ďalej podporujú zdravie. Bambucké maslo s bylinkami je veľmi obľúbené napríklad u ľudí trpiacich atopickým ekzémom.

pomáda

Včelí vosk: produkty s obsahom tejto zložky sú známe nielen skvelými účinkami na suchú pleť, ale majú aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Včelí vosk je preto viac ako vhodný na ošetrenie pleti namáhanej holením, či depilovaním, keďže účinne odstráni, alebo aspoň minimalizuje začervenanie a podráždenie. Včelí vosk zvyčajne nájdete spolu v kombinácii s olejmi ako olivový, kokosový, či mandľový.