Ťažký začiatok
Každý si už ako malé dieťa rád čarbal po papieri, skúšal farby a chuť pasteliek, či vyznačoval kriedou na chodník. S pribúdajúcimi rokmi začínajú sa ľudia deliť na skupinu tých, čo kresliť vedia a tých, čo nie. Práve tento faktor je kľúčový a dochádza tu k potláčaniu základnej ľudskej potreby, tvoriť. Veľakrát som počul: „Ja neviem kresliť,“ a podobné somariny. Každý jeden človek kresliť vie a je len na ňom, či sa nechá zdeptať okolím alebo začne niečo robiť.

pastelky

Netreba sa vzdávať
Umenie a lásku k nemu treba pestovať. Existujú rôzne inštitúcie, ktoré dopomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií, objaviť v sebe talent. Od základných umeleckých škôl po kurzy pre seniorov. Cesta k zdokonaľovaniu, však vedenie len cez vás, nikto len vy sa môžete prinútiť tvoriť. Ak túžite byť samoukom, zvoľte si vhodné prostredie a nájdite si pravidelne čas. Je potrebné začať s obyčajnou ceruzou alebo priamo uhlíkom a proste kresliť čokoľvek čo vás napadne. Môžete to brať ako cvičenie, čím viac a častejšie budete kresliť tým lepšie vaše diela budú. Častou chybou je práve to, že to ľudia vzdajú už tu. Najväčším problémom je súčasné chápanie umenia, ktoré množstvo potenciálnych umelcov odrádza. Nenechajte si od nikoho hovoriť čo je pekné a čo nie. Samozrejme, že si môžete nechať poradiť, svoju techniku treba zdokonaľovať.

štětec

Možnosti rozvíjania
Ak vás už omrzeli ceruzky či uhlík, je načase siahnuť po štetci a farbách. Už to nie je také jednoduché a chce to o dosť viac praxe. Vôbec nie je na škodu obhliadnuť sa za odbornou literatúrou či po videu. Pre tých, ktorí sa neboja napredovať rýchlo, mám odporúčanie pozrieť si niekoľko epizód so zosnulým „kráľom televízneho umenia“ Bobom Rossom. Možností ako pokračovať, je tu však mnoho: rôzne druhy farieb, akvarel, olejové a plátno, jednoducho treba ich vyskúšať všetky, hľadať sa v nich. Treba experimentovať, so sprejom, v rámci legality, samozrejme, s fixkami, prechádzať rôzne umelecké smery. Choďte do galérie, inšpirujte sa. Ako pri všetkom je vašou jedinou hranicou vaša vlastná fantázia. Nikto netvrdí, že musíte mať doma umelecké štúdio, ale skúste si pre seba vyhradiť aspoň maličký kútik.

spreje

Pravá hodnota
Možno sa vám na prvýkrát nepodarí vytvoriť dielo hodné desiatok tisíc eur. O peniaze by vám však nemalo ísť. Kto má radosť pre umenie, robí umenie pre radosť. Ak ste to stále nevzdali, znamená to, že máte nie len odvahu, ale i talent. Skutočná hodnota každého umeleckého diela sa skrýva v duši samotného autora. A pamätajte, každý z nás je umelec!