Remeslu sa každou dekádou pripisoval čoraz menší význam. Pritom je neoddeliteľnou súčasťou fungovania spoločnosti. Veď práve to, čo prejde rukami šikovného majstra, má neoceniteľnú kvalitu či originálny dizajn. Práve remeslo robí spoločnosť zaujímavou a originálnou. Ak by sa všetko vyrábalo výhradne priemyselne s rovnakou šablónou, bolo by to na úkor jedinečnosti a predovšetkým kvality.

keramika

V posledných rokoch sa však karta začína obracať a ľudia čoraz častejšie prichádzajú do styku s výrobkami, ktoré sú tvorené jednotlivcami. Výrobky nesú pomenovanie „handmade“ a aj e-shopov so šikovnými rukami stále pribúda. Predávajú výrobky, ktoré sa naučili tvoriť, či už ide o šperky, alebo drogériu, alebo napríklad šitie odevov. Pár profesií je možné aj dnes študovať na stredných školách. I keď je pravdou, že remeselných odborov na Slovensku každým rokom ubúda kvôli nízkemu záujmu o štúdium.

V každom prípade šikovnosť nie je dominantou iba štúdia, ale je predovšetkým spojená s vytrvalosťou, precíznosťou a chuťou niečo urobiť. Existujú rôzne kurzy, kde sa naučíte robiť napríklad mydlá alebo inú bežne v domácnostiach používanú kozmetiku. A túto službu – predaj svojho výrobku potom poskytnete zákazníkovi ako koncovému užívateľovi.

Veľmi častým javom býva pečenie domácich chlebov alebo pečiva -. Hlavne však tie chleby sa na vás usmievajú z novovytvorených pekární, kam sa výrobky nedovážajú ako umelo nafúknuté polotovary, ale sa s láskou pečú čerstvé a oveľa zdravšie, ako tie komerčné s nežiadúcimi prídavnými látkami nachádzajúce sa v supermarketoch.
Hovorí vám niečo pojem barista? I táto profesia sa dnes rozširuje do regiónov a ľudia sa radi školia pre vidinu zárobku.

pečení

Byť remeselníkom znamená robiť prevažne na živnosť a pokiaľ ste šikovný a nájdete si svoju klientelu, tak si viete na seba aj sám zarobiť. Ste pánom svojho času a to nesie sebou množstvo ďalších výhod. Treba však myslieť aj na to, že konkurencia stále narastá a s ňou sa ťažšie tvorí stály zákazník.