Možno ste sa už niekedy ocitli v situácii, že sedíte pri pive s priateľmi, kde preberáte politiku. Tak po štvrtom pive niekomu napadne, že ak by ste založili politickú stranu a uspeli vo voľbách, tak tú politiku budete robiť určite lepšie ako tí babráci v parlamente. A debata o svetlej politickej budúcnosti sa môže začať.

   Jedinou prekážkou pre vás je skutočnosť, že ani vy ani žiaden zo spolusediacich pri stole momentálne nevlastníte žiadnu politickú stranu. Ak nechcete vstúpiť do parlamentu na kandidátke inej politickej strany, musíte si vyhrnúť rukávy a založiť si stranu vlastnú.

kamaráti na pive

Ako na to?

   Na začiatku založíte prípravný výbor.  Ak sa rozhliadnete na svojich spolusediacich pri stole, tak tento bod je už vlastne splnený. Keď ste už takto pri stole rozbehnutí, vymyslíte názov strany. Napíšete stanovy strany, splníte nejaké formality na Ministerstve vnútra SR ohľadom ohlásenia vzniku novej politickej strany a môžete začať zbierať podpisy. Budete ich potrebovať  10 000 od vašich podporovateľov a sympatizantov. Môžete začať okamžite pri vedľajšom stole. Po splnení všetkých podmienok už iba čakáte na vyjadrenie MV SR. Po vydaní kladného stanoviska je z vás oficiálne politik.

   No najväčšie problémy pre vstup do parlamentu vás ešte len čakajú. Keďže aj strana s ušľachtilými cieľmi a výborným programom je bez peňazí odsúdená na neúspech, dostávame sa k financovaniu strany. Ako tie peniaze získať?

peniaze

   Najjednoduchší spôsob je, ak zakladajúci člen strany je tak finančne zabezpečený, že financovanie novovznikajúcej strany zabezpečí sám z vlastných prostriedkov. Po rozhliadnutí sa po spolusediacich priateľoch môžete zrejem túto možnosť ihneď vylúčiť. Peniaze na stranu vám môžu poskytnúť aj bohatí podnikatelia – oligarchovia, ktorí to ale vo väčšine prípadov nerobia nezištne. Takže v budúcnosti máte o problémy určite postarané. Taktiež si pre peniaze môžete odskočiť do banky. Ale vzhľadom na veľmi neistý výsledok vášho politického snaženia vás banka veľmi rýchlo vypoklonkuje z banky von. Najschodnejšou cestou sa javí zbierka od sympatizantov strany. Takže už iba získať nejakých sympatizantov a peniaze sa budú len tak sypať.

   No ak sa rozhodnete robiť kampaň iba na sociálnych sieťach a vaši blízki stranícki spolupracovníci (momentálne spolusediaci pri pive) sú ochotní pracovať na začiatku aj zadarmo, tak otázka financií je viac-menej vyriešená.

Ak sa dostanete až sem a máte vyriešené aj financovanie strany, už niet cesty späť. Parlamentné lavice a ministerské kreslá sú na dosah. A vtedy si začnete hovoriť, či vám predsa len nebolo lepšie pri tom pive s kamarátmi. Pardon, spolustraníkmi.