Hovorí sa, že dokonca aj indiáni ešte kedysi dávno keď chodievali na svoje vojnové cesty, tak nemali čas sa zdržiavať lovom. Potrebovali však napriek tomu samozrejme niečo jesť. Keby si aj niečo ulovili a chceli upiecť tak nemohli, predsa dym by ich okamžite prezradil pred nepriateľmi. Z týchto dôvodov si teda so sebou nosievali vaky so zásobami sušeného mäsa. Toto sušené mäso je veľmi populárne aj v súčastnosti, predovšetkým kvôli svojej trvácnosti a teda že sa ani nekazí tak rýchlo. Tomuto mäsu sa vraví jerky. Doma si ju môžete pripraviť v sušičke na potraviny alebo v teplovzdušnej rúre. Akýkoľvek spôsob je rýchly a dobrý. Vyrobíte si tak skvelú pochúťku k televízii alebo na výlety či deťom na desiatu.
 šunka a meloun
Čo potrebujem na 1 porciu jerky:

  • 450gramov chudého hovädzieho mäsa,
  • soľ,
  • mleté korenie,
  • worchester,
  • sójová omáčka,
  • cesnak.

 

  • Mäso uložíme do mrazničky a necháme ho čiastočne zamraziť. Tento krok je pomerne dôležitý z toho dôvodu, že čiastočne zamrznuté mäso sa bude omnoho jednoduchšie krájať na tenké plátky než mäso rozmrazené.
  • Krájame ho na prúžky 0,5cm hrubé a 2,3cm široké.
  • Odkrájame z týchto plátkov prebytočný tuk, pretože práve kvôli nemu by sa mohlo začať mäso omnoho skôr kaziť než normálne.
  • Korenie a omáčky zmiešame s trochou vody a pridáme nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak.
  • Plátky opatrne naukladáme do vhodnej misky a zalejeme ich pripravenou marinádou. V tomto náleve musí byť ponorená každá jedna vrstva, aby chuť prenikla všade do hĺbky mäsa.
  • Misku s namarinovaným mäsom uložíme do chladničky a necháme cez noc marinovať, aby bola chuť rovnomerne rozložená po celom mäse.
  • Po dostatočnom odstátí v marináde necháme túto marinádu z mäsa odkvapkať.
  • Mäso rozprestrieme na sušiace podnosy tak, aby sa navzájom neprekrývalo a aby jednotlivé kusy rozhodne neležali na sebe pretože by to mohlo spôsobiť ich zlé vysušenie.
  • Sušíme pri teplote približne 40-60°C, približne 4 až 6 hodín. Hotové tenšie kúsky postupne odstraňujeme, aby sa nepresušili.
  • Správne vysušené mäso spoznáme tak, že pri jeho ohnutí síce praská ale nezlomí sa.

 plátky salámu
Takto hotové mäso skladujte najlepšie v mrazáku, pretože sa dokážu aj rýchlo rozmraziť a nehrozí, že by sa pokazili.